Wat doen wij?

Boekbinden

Als middeleeuwse boekbinders, maken wij boeken zoals ze in de middeleeuwen werden gemaakt. We gebruiken de technieken en materialen van 500 tot 1000 jaar geleden. Deze boeken zijn te bekijken in onze middeleeuwse werkplaats op evenementen. Ook maken wij boeken op bestelling (zie in het menu onder Producten) en geven we workshops en cursussen.

Evenementen

De Boekbinderij kan ingehuurd worden om aanwezig te zijn op evenementen. Wij komen dan met ons boekbindersgezin, ons kampement met tent en werkplaats en de nodige middeleeuwse huisraad. Bezoekers kunnen de grote diversiteit aan middeleeuwse boeken in de werkplaats vinden en bekijken; groot en klein, van leer, perkament, papier, fluweel en zijde. In de kraam liggen niet alleen boeken die af zijn, maar in alle stadia van het binden, van de losse vellen papier, het innaaien op de naaibank, het aanzetten van de houten platten, het borduren van het kapitaal en het corderen. Er zijn ganzen- en zwanenveren en inkt.
De interesse bij het publiek is groot en divers. Er zijn veel vragen over perkament. Bij zowel kinderen als volwassenen roept het buidelboek vragen op. Kinderen vinden het maar vreemd, volwassenen denken dat het nog niet af is. Bewondering als we uitleggen dat het een boek is om aan je riem te hangen; die middeleeuwers waren wel slim. Bij de kinderen zie je een lach verschijnen, dat is een grappig boek. Maar wel opluchting dat ze hun eigen schoolboeken in een rugtas mee kunnen nemen, en niet allemaal aan hun riem hoeven te hangen.

Design by MG - Copyright 2009 papiereneenhoorn.nl