De Boekbinderij

Middeleeuwse Boekbinderij De Papieren Eenhoorn is een levende geschiedenisgroep (re-enactment groep). Wij verbeelden op historisch verantwoorde wijze een boekbinderij in de late middeleeuwen. De nadruk ligt op het uitoefenen van het boekbind-ambacht - met een kleine zijstap naar kalligraferen - gesitueerd in een volledig middeleeuws kampement.
Wij zijn uit te nodigen voor historische evenementen waar wij de middeleeuwse leefwijze en ons ambacht kunnen laten zien. De Papieren Eenhoorn heeft die vaste, actieve leden; Astrid en Niek en hun zoontje Roeland. Daarnaast zijn er diverse re-enactors die onze groep kunnen aanvullen en is er een middeleeuws verluchter die samen met ons geboekt kan worden.

Oprichting
De Middeleeuwse Boekbinderij is als vereniging opgericht in 2008 door Astrid Enderman en Niek Beckers. Beiden hebben een fascinatie voor de middeleeuwen en gaven hier reeds enkele jaren op verschillende wijze uiting aan; een studie middeleeuwse letterkunde, het maken van kostuums en de lidmaatschappen van een middeleeuwse dansgroep en een middeleeuwse krijgskunstgroep.
Op de vele historische evenementen die beiden al bezocht hebben, misten ze altijd minstens één ambachtengroep, die van het boekbedrijf. Zo werd De Papieren Eenhoorn geboren; een middeleeuwse boekbinderij, die op middeleeuwse wijze, met historisch verantwoorde materialen, het middeleeuwse boek tot leven brengt.

Middeleeuwse Verluchterij de Vergulde Eenhoorn

Sinds 2012 is de Boekbinderij uitgebreid met een Verluchterij! Met niet meer dan wat fijngemalen verfpigmenten, ei, perkamentlijm en een penseel worden de meest fantastische middeleeuwse boekversieringen weer tot leven gewekt. In de marktkraam kan men demonstraties zien van bijvoorbeeld het voorbewerken van het perkament, tekenen met ganzenveer en het aanbrengen van bladgoud.

.

 

 

 

 

Design by MG - Copyright © 2009 papiereneenhoorn.nl